Kino.

До последен дъх: Уенди Уейлън

Балетът (дума, която произхожда от италианското „ballare” и означава просто “танцувам”) се заражда в Италия преди почти пет века. Катерина де Медичи пренася италианската страст към танца и танцовите забави във френския двор, като през 1581 година под нейно покровителство е поставен балета Comique de la Reine, считан за първата сценична танцова постановка, която напомня на днешното възприятие за “класически балет”.  Всъщност това е първата проява на концептуален танцов театър, с непрекъснато развита тема и хореография. 

От тогава до днес балетът се развива в търсене на връзката между човек и музика, тяло и звук, душа и движение. Зад въздушните изпълнения на балетистите стоят стотици часове дисциплина и тестване на границите на физически възможното. Светът на сцената се разтваря пред притихналите публики в цялата празнична пищност на танца, но в залите пред станките изкуството се случва едва след десетилетия упорита работа, лишения и постоянство на атлет. Иронията е, че магията е мимолетна, крехкото човешко същество може да докосне съвършенството за броени постановки, докато тялото не поеме по неизбежния път на умората. И тогава на сцената излиза нова прима-балерина. 

До последен дъх: Уенди Уейлън е интимен портрет на световно известната класическа танцьорка Уенди Уeйлън, в момент, в който тя се готви да напусне Ню Йорк Сити балет след рекордните три десетилетия в компанията. Документалният филм на Линда Сафиър и Адам Шлезингър проследява пътя на Уeйлън след голямата сцена, борбата й с въпросите за собствената й идентичност и стойност. 

Кадри от живота й ни срещат с първите балетни стъпки на малкото момиче от Луисвил, Кентъки, с тийнейджърката, която отива в Ню Йорк, със 17-годишната балерина, която става част от Ню Йорк Сити балет и жената, която се превръща в муза за редица световно признати хореографи. 

"Ако не танцувам, по-скоро ще умра ", казва искрено, без капка претенция или фалш Уeйлън, докато говори за напускане на единствената среда, която познава.  

Болезнената й откровеност, желязната воля и нежното обаяние на Уенди Уeйлън, непроменено от годините, заедно със спиращите дъха танци превръщат „До последен дъх: Уенди Уейлън“ в повече от документален филм, превръщат го в изкуство.


Организатори

Киноточка е съвместен проект на Блок Кино и Посолството на Съединените Американски Щати.

Партньор