Kino.

Какво се случва в Габрово и Трявна?

Този месец темата на Киноточка е пластмасата - със заплахите, които носи за околната среда и здравето ни, но и с възможните решения за намаляването на употребата й в световен мащаб.  На 23 януари (четвъртък) от 19:30 часа на 3 етаж в бившия завод Витоша се гмуркаме под вода с филма “Океан от пластмаса”. Филмът представя глобалния ефект от замърсяването с пластмаса върху състоянието на водите и животинските видове. 

Преди прожекцията бихме искали да ви разкажем за две общини в централна България, които с много упоритост и труд от 2015, когато е изградено депото за неопасни отпадъци, събират боклука си изцяло разделно.

През 90-те години на 20-ти век светът започва да използва метода на рециклирането на пластмасови изделия. В България активните разговори и действия, свързани с рециклирането на отпадъци (не само пластмаса) се случват в последните 10 години. 

Представяме ви общините Габрово и Трявна, които работят изключително активно за по-чиста среда, с добра инфраструктура, позволяваща разделно събиране на отпадъците. Но еднакво важни, заедно с добрата организация, са и иновативните подходи и борбата с предразсъдъците на хората.

Повече за работата на общината и за различната от Софийската система за разделно събиране на отпадъци ни разказа Мария Радойчева, главен експерт “Инфраструктура и екология” в община Габрово.  Разделянето на отпадъци в двете общини се осъществява по т.нар. „двукомпонентен модел”, т.е. има две кофи, съответно кафяв и жълт контейнер. В кафявия се изхвърлят био отпадъци (листа, остатъци от зеленчуци, черупки, кафе), а в жълтия - рециклируеми отпадъци (хартия, пластмаса, метал и стъкло). От общината са на мнение, че по този начин улесняват гражданите, като им пестят място у дома и елиминират въпросите „а сега в кой контейнер да отиде този боклук?”. Интересно за нас беше и, че още със старта на кампанията през 2015 година на всички домакинства в селата са раздадени компостери. 

В София често се сблъскваме с предразсъдъци, скептицизъм и дори негативни мнения и реакции по отношение на разделното събиране на боклук. Могат да се чуят доста реплики от типа на това как „няма смисъл, защото боклукът отива на едно и също място” до „нямам време да събирам разделно”. В Габрово и Трявна също са чували многократно подобни тези.

„Процесът за промяна на общественото мнение относно отпадъците е бавен, понякога труден, а друг път – мотивиращ. В множеството ни срещи с различни аудитории сме се сблъсквали със скептици, с песимисти, с хейтъри. На всички тях даваме подробна информация, обясняваме, съветваме ги и им показваме. Едно от най-силните ни „оръжия“ е посещението на депото, защото много хора са убедени, че след като се вземат от контейнерите отпадъците отиват на едно и също място. Тази заблуда бързо се разсейва при посещение на депото, защото там се вижда финалът на целия процес. Вече имаме и няколко случаи, в които хората идват на депото, вярвайки, че там има само едно голямо сметище, а си тръгват убедени, че в разделното събиране има смисъл. За нас сигурен знак, че сме успели да променим поне едно мнение, е, че след това тези хора се връщат със свои близки и приятели, за да им покажат какво се случва с техните отпадъци. Това е огромен успех.”, разказва главен експерт Мария Радойчева. 

От общината използват различни подходи, за да мотивират хората да разделят отпадъците си правилно: флашмоб;  много работа с училищата на територията на общината; театрална постановка, съвместно с Държавен куклен театър - Габрово; радио спотове по местното радио; многобройни срещи, информационни табели и хиляди разговори. 

Всъщност освен нуждата от инфраструктура за събиране и преработване на отпадъците изключително важни са нагласите на хората и техните ежедневни действия, защото както ни казаха от община Габрово “единственото живо същество, което прави отпадъци е човекът и именно от него зависи боклукът да се превърне в ресурс”.

Организатори

Киноточка е съвместен проект на Блок Кино и Посолството на Съединените Американски Щати.

Партньор