Kino.

ОКЕАН ОТ ПЛАСТМАСA

Живеем в свят от пластмаса. Чанти за пазаруване, бутилки, четки за зъби, десетки опаковки и дори дрехите ни са сред ежедневните артикули, направени от пластмаса. 

Пластмасата се произвежда масово от 50-те години на миналия век. Първият продукт от синтетична пластмаса е бакелитът, произведен през 1907 година. Той бележи началото на индустрията. В първата половина на 20 век производството не се развива особено бурно. В световен мащаб по онова време се произвеждат около 2 милиона тона пластмаси годишно. В средата на века обаче индустрията избухва с над 200% ръст ежегодно, достигайки над 381 милиона тона през 2015. 

По-голямата част от пластмасовите продукти се използват само веднъж и след това се изхвърлят. До 80-те години на миналия век 100% от пластмасите завършват на сметището. По-късно се появява методът на унищожаване чрез изгаряне, а през 90-те и методът на рециклиране. 

Към днешна дата 55% от пластмасите се изхвърлят по сметища, 25.5% се горят и едва 19.5% се рециклират. Накрая огромна част се озовават в океана.

“Океан от пластмаса” е документален филм на австралийския журналист  и режисьор Крейг Лийсън. Това, което той започва като приключение за заснемане на най-голямото животно на планетата - синия кит, води до неочакван сблъсък с дебел слой пластмасови отпадъци, плаващи насред Индийския океан. След това пътуване Крейг, заедно с Таня Стрийтър, световен рекордьор по свободно гмуркане и екологичен активист, решават да тръгнат по света и да изследват пораженията от десетилетията употреба на пластмаса.

Продуцентът Джо Рукстън се присъединява към експедиция до така наречения “Голям Тихоокеански боклук” в Северния Тихи океан, на 2000 километра от брега на Сан Франциско. Когато екипът открива свободно плаваща микропластика, вместо очакваната твърда маса, Джо разбира колко важен е филмът, който ще се превърне в “Океан от пластмаса”.

Джо Рукстън работи за WWF International в Хонконг и от години си партнира с Крейг Лийсън. Първото им сътрудничество е над документален филм за застрашените розови делфини в Хонконг.

Двамата започват мащабния проект “Океан от пластмаса”, който ще продължи 4 години, включвайки десетки световно признати експерти, които изследват мащабите на един от най-сериозните проблеми на съвремието. 


Организатори

Киноточка е съвместен проект на Блок Кино и Посолството на Съединените Американски Щати.

Партньор