Kino.

Пенка Кунева: Най-много обичам да разказвам истории чрез музика

ПЕНКА КУНЕВА е композитор на музика за филми, телевизионни и видео игри. Родена е в София, но замнава за САЩ през 1990, а от 2000 година живее и работи в Лос Анжелис. Известна е с музиката към филма на Милко Лазаров „Ага“, филмите „Encounter“ и „Пошепването на дявола“ (Sony Pictures), с ТВ шоуто „Пандора" (CW network) и игрите „League of Legends"; „Принцът на Персия“ и „Transformers“ (заедно със Стив Джаблонски) и "The Mummy VR". Концептуалните й албуми „Жената Астронавт“ и „Прераждането на Ид“ са издадени от Юниверсал Мюзик. Работата й получава възторжени отзиви – „фантастична“ (Billboard), „поразителна“ (NPR), „блестяща“ (Forbes). През август 2019 Лос Анжелис Филхармония свири нейната музика на концерт за астронавтите в Холивуд Боул пред 18000 души, а след месец - в Линкълн Център в Ню Йорк. През март 2019 Софийската филхармония представи премиерата на нейна симфонична поема за Чернобил. Носител е на много награди, включително Fellowship на Sundance Institute.

Най-много обичам да разказвам истории чрез музика. Музиката във филма се превръща в драматичен герой, който разказва историята със звуци. И родителите ми и дедите ми (особено бабите) са били изключително талантливи разказвачи на истории. Самата музика ме вдъхновява, както и огромното разнообразие на проектите, по които работя.

***

Музиката помага филмът да въздейства дълбоко на емоциите, помага на историята да се запомни завинаги. Музиката дава възможност да се изрази подтекст, който не се съдържа в диалога или не се вижда в картината – като мотивация, усещания, очаквания, биография/минало на героя.

***

Композирането на музика за филми е трудна професия, защото най-напред отнема около десет години човек да научи тънкостите й, да си създаде име и контакти, които прерастват в приятелства. Ангажиментите идват само с препоръки – това е един бизнес, където приятелите отварят врати на талантите, които подкрепят – но трябва да има и проект вече в пост-продукция. Стилът на един композитор трябва да пасне на това, което визуалната творба изисква. Но най-вече режисьорът и продуцентите трябва да те искат, тоест да те познават много добре.

***

Най-важното е да разговарям с творците, към чиито филми или игри ще пиша музика и да разбера много отблизо техните идеи и очаквания. Те работят по филма с години, а композиторът се включва едва в последните месеци на пост-продукцията. Така че тези разговори за идеите, историята, за героите, общата атмосфера и музикален стил са решаващи.

***

Най-трудният етап е самото писане на музиката и особено редактирането по изискванията на режисьора. Там се иска многовнимателно слушане, критично и творческо мислене. И стратегическо планиране – коя тема къде ще се появи отново, за да може партитурата да създаде емоционална и драматургична траектория.

Организатори

Киноточка е съвместен проект на Блок Кино и Посолството на Съединените Американски Щати.

Партньор